Uitgangspunten voor de koers 2025 en verder

Uitgangspunten voor de koers 2025 en verder

De schaarstes die we in het vorige hoofdstuk nader hebben geduid, zijn groter, concreter en urgenter geworden sinds vorig jaar en daarmee ook de noodzaak om bij te blijven sturen. We willen immers tijdig anticiperen, (bij)sturen, keuzes maken en richting geven zodat de schaarstes ons niet ‘overkomen’. We willen onze ambities zo goed mogelijk blijven realiseren, zodat de stad zich ontwikkelt zoals we dat voor ons zien, onze ondersteuning en voorzieningen de mensen bereiken die die het hardst nodig hebben en we onze inwoners en bedrijven goed van dienst blijven. Niet ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’, of het nu gaat om het bouwen van woningen, of jeugdhulp.

In ons vorige koersdocument hebben we daarvoor een aantal principes geformuleerd. Wat ons betreft zijn die grotendeels nog steeds van toepassing voor onze koers. Alleen het principe ‘Gemeentelijke inkomsten worden niet extra verhoogd’ handhaven we niet expliciet. Vorig jaar kozen we dit principe omdat we onze inwoners en bedrijven in tijden van hoge inflatie niet wilden confronteren met nog meer kostenstijgingen. Onze financiële opgave is nu echter zo fors dat we geen enkele maatregel a priori uitsluiten.

We gaan scherper richting geven op deze principes. We zetten ze hieronder op een rij en duiden wat ze betekenen voor onze koers. In het volgende hoofdstuk concretiseren we wat ze betekenen voor onze koers ruimtelijk, sociaal en voor onze dienstverlening.
De relevante uitgangspunten zijn:

  • Een sluitende begroting
  • Focus op realiseren van onze ambities uit het coalitieakkoord, zoals verwerkt in de begroting;
  • We gaan projecten/activiteiten prioriteren: wat eerst en wat later?;
  • We kijken naar alle activiteiten en heroverwegen of deze nog voldoende bijdragen aan onze ambities;
  • De financiële spelregels die wij hebben afgesproken en de wettelijke financiële richtlijnen.

Een sluitende begroting

Ons college hecht aan het op orde zijn van de meerjarenbegroting en het weerstandsvermogen. Het actuele financiële beeld vindt u in bijlage 1. Wij zullen na de zomer een sluitende Stadsbegroting 2025– 2028 aanbieden. Aangezien het bedrag aan financiële knelpunten veel groter is dan de beschikbare financiële ruimte, zullen we stevige keuzes moeten maken om tot een sluitende begroting te komen.

De financiële uitgangspunten die we daarvoor hanteren zijn:

  • Een meerjarig sluitende begroting;
  • We stellen keuzes niet uit;
  • De ambities uit het investeringsplan worden teruggebracht naar € 90 miljoen per jaar;
  • We accepteren dat het bij sommige ombuigingen tijd kost voordat ze effect hebben en accepteren dan in het eerste jaar een tekort;
  • De financiële spelregels die wij hebben afgesproken en de wettelijke financiële richtlijnen.

Ons college kan zich voorstellen dat in specifieke situaties van bovenstaande uitgangspunten wordt afweken.

Focus op realiseren van onze ambities uit het coalitieakkoord, zoals verwerkt in de begroting

We blijven prioriteit geven aan de projecten, het beleid en de uitvoering die de meeste impact hebben in de stad en het meeste bijdragen aan onze ambities en houden daaraan vast. Daarin zullen we prioriteiten moeten stellen en keuzes maken. We weten steeds beter wat er op ons afkomt en gaan daar stap voor stap op bijsturen en de opties die we hebben, inzetten om knelpunten op te lossen. We houden oog op de bal en laten ons niet afleiden. Daarbij hebben we aandacht voor de uitvoeringskracht en haalbaarheid, in onze eigen organisatie en bij onze partners. Juist nu we in deze bestuursperiode op veel gebieden in de uitvoeringsfase van onze ambities zijn aanbeland is dit van cruciaal belang. We zoeken naar ruimte om de organisatie mee te laten groeien met de stad en de bedrijfsvoering mee te laten ademen met de omvang van de primaire processen, zodat we zelf in staat zijn zo veel mogelijk van onze ambities te realiseren.

We gaan projecten/activiteiten prioriteren en temporiseren

Schaarstes als netcongestie, financiën en de krappe arbeidsmarkt maken het noodzakelijk om onze plannen en investeringen realistisch uit te zetten in de tijd, volgende stappen te zetten in de hervormingen in het sociaal domein en onze organisatie te versterken en te laten doorontwikkelen. Daarvoor maken we doordachte keuzes op basis van ons lange termijnbeleid. In het volgende hoofdstuk leggen we hierover concrete keuzes voor de koers voor.

We kijken naar de activiteiten in de totale begroting of deze voldoende bijdragen aan onze ambities

Er zijn fors meer financiële knelpunten, dan financiële ruimte in de begroting. Deze knelpunten zullen we afwegen tegen bestaande inzet en ambities. Dit doen we volledig transparant. We sluiten op voorhand niets uit, tenzij we dat evident onverstandig vinden.

Ook willen we de mogelijkheid openhouden om ruimte te maken voor nieuw beleid en daarvoor een afweging te maken over de inzet van middelen ten opzichte van bestaande inzet en ambities.

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 10:27:04 met de export van 06/10/2024 10:23:40